56e ronde weer zonnig wielerspektakel

Ook de 56e ronde van Alblasserdam was weer een mooi wielerspektakel. Het grote aantal toeschouwers heeft in alle drie de categorieën kunnen genieten van veel sportieve strijd.

Klokslag 13:00 loste wethouder Arjan Kraijo het startschot voor de heren van de sportklasse. Het begin van een mooie strijd met meerdere ontsnappingen. Enkele ronden voor het einde weet Wilco van Schenkhof alleen weg te blijven. De achtervolging van 3 sterke mannen, waaronder Chris Maas, mocht niet meer baten. Schenkhof rijdt in een knappe solo naar de overwinning. Michel Reuser wordt tweede, Michael van Son derde.

IMG_6324IMG_6332IMG_6342IMG_6375

Na de sportklasse verschijnt het indrukwekkende damespeloton aan de start. Zestig dames met meer dan tien verschillende nationaliteiten, waaronder zelfs dames uit landen als Australië, Japan en Puerto Rico. Na de presentatie van de dames, met bijzondere aandacht voor top rensters Anna van der Breggen, Lucinda Brand, Annemiek van Vleuten en lokale renster Roosmarijn van Breemen. Lost Ronde voorzitter Peter van Breemen het startschot.

IMG_6394 IMG_6404 IMG_6421 IMG_6448 IMG_6518 IMG_6537 IMG_6565 IMG_6589

Na aanvalspogingen van verschillende dames weten Giro Rosa winnares van der Breggen en voormalig Nederlands kampioene op zowel de weg als bij het tijdrijden, van Vleuten samen weg te rijden uit het peloton. Onder andere Brand, mist hierbij kort na een eigen poging, net de slag. Ondanks moedige aansluitingspogingen weten voormalig teamgenotes van der Breggen en van Vleuten de afstand op de achtervolgers kop over kop te vergroten. Beide doen aanvalspogingen, maar die weten zij allebei ook steeds keurig te pareren. Het komt dan ook aan op een sprint a deux. Van der Breggen weet ondanks een schakelfout nog dicht op het wiel van Van Vleuten te komen. Die gaat met een machtige versnelling echter toch met een ruime meter voorsprong als eerste over de finish. Dat mag met recht een top prestatie genoemd worden, zeker als je weet dat Anemiek in Alblasserdam voor het eerst weer een wedstrijd rijdt, na een vervelende rugblessure. Monique van de Ree wint de sprint bij de achtervolgende dames en wordt zo knap derde.

IMG_6638 IMG_6646 IMG_6702 IMG_6713 IMG_6742 IMG_6748

Na het derde startschot van de dag, dit keer gelost door burgemeester van Alblasserdam Jaap Paans, vliegen de elite/belofte heren weg voor hun wedstrijd van 100 kilometer. Al vroeg in de wedstrijd raakt een van de renners een stoeprand en komt lelijk ten val. Om de ambulance ruim baan te geven wordt de koers tijdelijk stilgelegd. Na een klein half uurtje kunnen de heren opnieuw starten. Op basis van het tijdverlies wordt de wedstrijd ongeveer 30 kilometer ingekort. De groep valt vrij snel na de tweede start uiteen. Koos Jeroen Kers weet te profiteren van de onrust en rijdt alleen weg. Deze positive weet hij vele ronden te handhaven waardoor hij zeer knap solo naar het hoogste treetje van het podium rijdt. Mitchell Huenders wint de sprint bij de achtervolgers met een half wiel voorsprong op Jeroen Breewel, zij worden zo respectievelijk tweede en derde.

De volledige uitslag vindt u hier