Coen Vermeltfoort sterkste van kopgroep

Geplaatst op 27 July 2023

Coen Vermeltfoort heeft de 62e editie van de Paardenmarktronde van Alblasserdam gewonnen. In de kopgroep versloeg hij Jens van den Dool en Tom Wijfje. Bij de dames kwam Nora Entius solo aan en Patrick Somsen passeerde in de sportklasse eveneens in zijn eentje de meet.

Met Coen Vermeltfoort won er geen kleintje uit het elitecircuit. Eerder dit jaar schreef hij onder andere voor de derde keer de Ster van Zwolle op zijn palmares, evenals de Ronde van Overijssel. Het was alweer de zevende zege van het seizoen voor de Vlijmenaar.

Een kopgroep van vier man reed al vroeg weg bij de elite/belofte/amateurs. “Omdat er een achtervolging in gang werd gezet moesten we de eerste veertig kilometer volle bak rijden om weg te blijven”, merkte Vermeltfoort. “Uiteindelijk wilde ik wel sprinten, maar Jens van den Dool trok nog een paar keer venijnig door. Gelukkig kon ik zijn aanvallen pareren en kwam ik als eerst uit de bocht om naar de winst te spurten.”

‘Mijn regio’

Omdat Papendrechter Rick van der Poel moest lossen eindigde de koers uiteindelijk in een sprint met drie man. Van den Dool wist dat het moeilijk werd om weg te rijden. “Zij zijn ook niet dom en laten me niet zomaar gaan. Dan is een tweede plek het hoogst haalbare. Maar het gaat wel lekker de laatste tijd, ik rij vrij veel podium”, meldde de Hoogbloklander die onlangs de sterkste was in de Ronde van Papendrecht. “Ik wilde een resultaat rijden want dit is in mijn regio. Er zijn hier altijd veel toeschouwers en er hangt een mooie sfeer.”

Tom Wijfje nam genoegen met de derde plek. “Het ging vanaf het begin hard. Toen ik zag met wie ik weg was slikte ik wel even en dacht: wat heb ik gedaan? Met twee zulke sterke mannen in de kopgroep wordt het zwaar. Dus dan ben ik wel tevreden met de uitslag.”

Alblasserdammer Casper van der Wulp maakte er daarachter een mooie koers van. Lang leek hij een mooi resultaat te rijden, maar in de slotfase werd het hem te machtig en moest hij posities prijs geven. Uiteindelijk reed de 21-jarige coureur naar een verdienstelijke 21e plek. “Alles schoot op een gegeven moment in de kramp. Maar vorig jaar kon ik dit zeker nog niet, dus ik heb wel stappen gemaakt.”

Zoveel publiek

Bij de dames wist Nora Entius in de laatste ronden het verschil te maken. Moe maar voldaan kwam ze solo aan de meet. “Het was heel stressvol want toen ik aanging voelde ik de benen wel. Het was ook heel speciaal want ik heb nog nooit zoveel publiek bij een dameskoers gezien.” Ze bleef onzeker tot het einde aangezien de voorsprong rond een tiental seconden bleef hangen. “Pas in de laatste bocht wist ik dat ik het ging halen.”

De Canadese Diane Snobelen verraste Tessa Dijksman, de winnares van vorig jaar, in de sprint om plaats twee. “Nora was ineens weg en daar was niets meer aan te doen. In de sprint wist ik niet of ik om Tessa heen kon, maar gelukkig ging dat net.”

Dijksman: “Ik lette inderdaad even niet op. Je moet scherp blijven tot de finish.”

Rood-wit-blauw

In de sportklasse voerde Patrick Somsen een show op. De mannen waren nog maar net begonnen of de Nederlands Kampioen bij de Masters 50+ ging er alleen van door. Dat hield hij vol tot de streep. “Het was niet de bedoeling”, lachte de Aaltenaar. “Met die wind dacht ik wel: waar ben ik aan begonnen? Ik ben ook heel de week ziek geweest. Maar er kwam niemand van achter dus ben ik doorgereden.”

Jeroen Bijnagte, vorig jaar nog winnaar, spurtte naar de tweede plaats. “Er was er simpelweg één een stuk sterker”, erkende de inwoner van Papendrecht. “We organiseerden het wel achter hem maar kwamen niet dichterbij. Hij rijdt ook niet voor niks in het rood-wit-blauw.”

Met een sterke sprint sloop ook de 57-jarige André Grootveld mee het podium op. “Somsen was te sterk voor ons. Achter Jeroen kon ik echter goed mijn sprint rijden.”

Later volgen er meer foto’s op deze website.

LEES VERDER

Sponsoren wielerronde

Categorieën

Tijdens de 63e editie van de Paardenmarktronde van Alblasserdam op woensdag 24 juli 2024 zullen de volgende categorieën aan de start verschijnen.

  • Categorieën volgen nog

Parcours

LEES VERDER