Andy Barendregt gaat voorzittershamer overnemen

IMG_20170716_184840 - website

Dit interview met Andy Barendregt verscheen op 19 juli in de Klaroen.

Het kwam voor Andy Barendregt als een verrassing maar uiteindelijk is hij dolenthousiast om de voorzittershamer van het Comité Ronde van Alblasserdam van Peter van Breemen over te gaan nemen. “Eigenlijk roept Peter al twee jaar dat ik de nieuwe voorzitter ga worden.”

Peter van Breemen beleeft dit jaar als voorzitter voor de tiende keer de Ronde van Alblasserdam en vond dat een mooi moment om het stokje over te geven. “Hij had de gedachte om een groep jongens waarvan het hart bij wielrennen ligt in te schakelen,” vertelt Barendregt. “Zo kwam de Piechems on Tour Club in beeld, een wielervriendengroep met de basis in Alblasserdam.”

Daarvan zou Barendregt dan de man moeten worden die het voorzitterschap overneemt. “Spannend. Het is allemaal supernieuw voor me en ik heb er eigenlijk nog weinig ervaring mee. Het proces zal langzaam moeten gaan groeien. We bouwen het rustig op en ook richting volgend jaar kan ik nog gewoon bij Peter terecht mochten er vragen zijn.”

Piechems

Het voelt voor Barendregt wel als een gespreid bedje. “Alle draaiboeken liggen al klaar en dat zullen we langzaam verder gaan uitbouwen. Bovendien blijft een flink aantal mensen in het comité gewoon met alle liefde zitten op hun plek dus die opgebouwde kennis blijft waar die is. Verder zullen er dan een paar nieuwe mensen aanschuiven en dat zal zich langzaam vorm moeten gaan geven.”

Barendregt werd dus al twee jaar voorzichtig gepolst of hij trek had in die functie en in januari van dit jaar werd dat concreet. “We kwamen met een flinke groep bijeen. Zelf ben ik begonnen met het bijhouden van de inschrijvingen. Op 26 juli zal ik tijdens de Paardenmarktronde met Peter meelopen om te zien wat er allemaal op je af komt. Anderen lopen met de bouwploeg mee om daar ervaring op te doen en zo raken de Piechems steeds meer bij het Comité betrokken.”

Paplepel

Zelf kreeg de Damdorper het wielrennen met de paplepel ingegoten. Zijn vader Martien reed zijn rondjes en ome Piet maakte furore bij het vermaarde Trio Bubblegum. “Ik begon zelf met wat triatlonnetjes, waarna ik enige tijd niet meer aan wedstrijdsport heb gedaan.”

Dat veranderde toen hij een jaar of dertig werd. “Ik ging weer fanatieker rijden en had een paar jaar een sportklasselicentie.” Hoogtepunt van het jaar was voor hem natuurlijk de wielerronde in eigen dorp en een veertiende plaats was zijn beste eindnotering. “Ik roep nog altijd dat ik nog eens een licentie ga nemen, maar ja, je moet er uiteindelijk ook de tijd voor hebben.”

Marco van Vlijmen