Annemiek van Vleuten heeft warme herinneringen aan Alblasserdam

BN1I6719

Bijgaande foto is gemaakt door Dirk Werkman (www.dirkwerkman.nl).
Dit interview met Annemiek van Vleuten verscheen op 19 juli in de Klaroen. 

Ze heeft net een uitermate sterke Giro Rosa achter de rug en rijdt nog La Course, de aan de Tour de France gelinkte vrouwenkoers. Annemiek van Vleuten is inmiddels een bekende naam in het dameswielrennen maar in 2007 was dat in Alblasserdam nog anders. “Ik zat in de kopgroep en niemand kende mij.”

Dit jaar is ze dus weer van de partij en kent inmiddels iedereen haar. Van Vleuten heeft tenslotte een flinke palmares opgebouwd. Zo was ze onder andere eenmaal Nederlands kampioene op de weg en werd ze vorige maand voor de derde keer Nederlands kampioene tijdrijden. Verder schreef ze onder andere al eens de Ronde van Vlaanderen en twee keer de Ronde van België op haar naam.

Trots

Vorig jaar had ze het goud op de Olympische wegrit binnen handbereik tot haar droom dankzij een onfortuinlijke val uiteen spatte. In de net verreden Giro Rosa steeg ze tegen haar verwachtingen in boven zichzelf uit. “Ik ben trots op wat ik in Italië heb kunnen laten zien”, aldus de 34-jarige renster uit Wageningen. Ze won er twee etappes en eindigde als derde in het eindklassement.

Ze is dus deze maand in vorm voor haar volgende grote doel van het jaar: La Course in Frankrijk. Wellicht kan ze dat doortrekken naar de Paardenmarktronde in Alblasserdam. “Ik vind het altijd een hele leuke ronde om te rijden. Je kan bijvoorbeeld ook in Chaam gaan rijden maar in Alblasserdam is de dameskoers ook echt het hoofdnummer.”

Warme herinneringen

Van Vleuten heeft warme herinneringen aan het criterium in het Damdorp. Zo denkt ze graag terug aan de jubileumeditie in 2014. “Dat was heel uniek. We werden bij voorzitter Peter van Breemen thuis uitgenodigd om te eten en sloten de dag af met een dernykoers. Met de meiden hebben we het daar nog vaak over.”

En ook haar eerste deelname in 2007 staat haar nog bij. “Ik zat in de kopgroep met onder andere  Ellen van Dijk, Arenda Grimberg en Kirsten Wild. Allemaal meiden waar ik tegenop keek. Niemand kende mij en ze dachten: wie is dat meisje in dat oranje pakje? Ik eindigde als vierde.”

In 2015 wist Van Vleuten te winnen in Alblasserdam, in 2009 en 2016 was ze al eens derde. Hoe ze het dit jaar gaat aanpakken? “Ik rij altijd aanvallend in criteriums en zal er voor moeten zorgen dat ik in de beslissende kopgroep terecht kom. Ik vind criteriums erg leuk. Het is gewoon fiets uit de auto halen, rugnummer opspelden en gaan.”

Marco van Vlijmen