Ellen van Dijk maakt Olympisch feest in Alblasserdam compleet.

Schermafbeelding 2016-07-21 om 09.08.01 (1)

Ellen van Dijk (team Boels-Dolmans) keert na haar deelname in 2014 weer terug in Alblasserdam. Daarmee staat komende woensdag de halve olympische damesploeg aan de start.

Ellen begon haar sportcarrière op het ijs. In haar jeugd hield zij er een druk trainingsschema op na wat zijn vruchten afwierp met mooie resultaten op verschillende NK’s. Fietsen deed zij in die tijd zoals veel schaatsers om te trainen. Dit smaakte uiteindelijk naar meer en vanaf haar 15e begon ze door te breken met twee nationale titels tijdrijden en twee op de weg. Op het WK in Verona pakte zij zelfs brons achter, de toen al oppermachtige, Marianne Vos.

Doordat baanwielrennen het schaatsen verving in de winter kwam de focus geheel te liggen bij het wielrennen. Dit leverde een aantal mooie zeges op: een aantal top 5 plekken op wereldbekerwedstrijden, wereldkampioen scratch in 2008, met Specialized-lululemon twee keer wereldkampioen ploegentijdrit en in 2013 individueel wereldkampioen op het WK in Florence. Daarnaast droeg Ellen in 2012, als onderdeel van het Nederlands team, een steentje bij aan het Olympisch goud van Marianne Vos tijdens de wegwedstrijd.

Net als in 2012 vormt Ellen op de weg in Rio samen een team met Annemiek van Vleuten. Tijdens de ronde van Alblasserdam gaan zij voor Rio nog één keer onderling de strijd aan, waarna ze in Rio weer samen een team vormen met Anna van der Breggen en Marianne Vos.