Extra maatregelen tegen de warmte bij Paardenmarkt en Wielerronde

Overview2

Foto door Dirk Werkman

De organisatoren van de Paardenmarkt en de Wielerronde in Alblasserdam nemen tijdens de Sint Jacobus Paardenmarkt op woensdag 25 juli 2018 extra maatregelen tegen de warmte. Er zijn gratis drinkwater tappunten, de markt wordt breder opgesteld en er zijn extra EHBO’ers. Voor de paarden is er ook voldoende drinkwater en er is een dierenarts aanwezig.

Maandag 22 juli is het nationaal hitteplan van het RIVM in werking gesteld. Het plan moet ervoor zorgen dat groepen die de hitte niet goed aankunnen zo goed mogelijk beschermd worden. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Daarnaast is het nodig om alert te zijn op zonnebrand, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog. Het hitteplan is te vinden op de website van het RIVM. Ook bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Zuid-Holland Zuid zijn specifieke maatregelen te vinden.

De jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt in Alblasserdam vindt plaats in en rondom de Kerkstraat. De markt begint ’s morgens om 8.00 uur. Op de markt zijn paarden, pony’s en kraampjes. Ook rijdt er een paardentram. Eigenaren van pony’s en paarden krijgen een premie om hun dieren op de markt te laten zien.

Op de volgende punten staan waterposten:

* Kerkstraat 42

* Kerkstraat bij begraafplaats

* Waalsmondelaan, Christelijk Gereformeerde Kerk

* Reederijstraat 27

‘s Avonds vindt het Hippisch Festijn plaats op het veld bij de Vondellaan ook hier zijn twee waterposten aanwezig.

Bij de wielerronde die in de middag plaatsvindt, is een watertappunt op het middenterrein bij de start en finish en de EHBO post. Tot 16.00 uur wordt er geen alcohol geschonken. De organisatoren houden de mogelijkheid open om in overleg met de KNWU de ritten in te korten.

Meer informatie over het hitteplan is te vinden op:

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/nationaal_hitteplan_actief

https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/publiek/thema-s/milieu-gezondheid/hitte-en-gezondheidsadviezen