Sjaak van den Hoek: ‘Enorme eer om startschot te geven’

Sinds jaar en dag is Sjaak van den Hoek parcoursbouwer bij diverse wielerkoersen. In die functie raakte hij betrokken bij de Tourstart van 2010 in Rotterdam maar ook bijvoorbeeld bij het WK wielrennen in Valkenburg. En dus ook in Alblasserdam, waar hij tot zijn eigen verbazing en blijdschap is gevraagd om het startschot bij de elite te geven.

 “Dat vind ik zo’n eer”, klinkt het bij de geëmotioneerde Sjaak van den Hoek. Niet vreemd aangezien hij in de afgelopen periode een ernstige ziekte moest zien te overwinnen. “Destijds zei ik direct tegen de artsen: ik moet beter worden want de wielerparcoursen moeten weer worden opgebouwd. Daar blijf je dan toch mee bezig.”

Naar eigen zeggen heeft hij geluk gehad. Hij is nog altijd dankbaar dat het wielercomité een fruitmand voor hem regelde. En nu vindt hij het fantastisch om bij de Ronde van Alblasserdam het startschot bij de elite te mogen leveren.

Sjaak kan prachtig vertellen over alles wat hem is overkomen in de wielrennerij. “Mijn schuur ligt vol foto’s.” Het bijzonderste is wellicht om bij Eddy Merckx thuis te komen. “Dan zit hij daar met al die prijzen die hij heeft gewonnen achter zich.” Lachend en met zelfkennis: “Ja, je kunt het je niet voortellen maar dan val zelfs ik even stil.”

 

Tourvoorbeschouwing

Via het bedrijf Gibaco, waar hij zijn leven lang werkte, raakte hij betrokken bij de Nederlandse Superia-ploeg waarvoor hij als chauffeur reed. “Met Gerrit Plieger uit Meerkerk als wegkapitein. Zo is de liefde voor de sport geboren.”

Op die manier kwam Sjaak in contact met de groten uit de sport. “Het wielerwereldje is zo apart en ook heel klein. Via Gerrit leerde ik Erik Breukink kennen die toen bij PDM reed. Zodoende ben ik bij zijn ploegmaat Sean Kelly nog thuis in Ierland geweest.” Gert-Jan Theunissen en vriend Eddy Schurer stuurden voor een Tourvoorbeschouwing de NOS bij hem langs. “Ze zeiden: die weet toch alles van het wielrennen. Maar ik sloeg wel een beetje dicht.”

Voor het Franse bedrijf Doublet bouwde hij met zijn ploeg het parcours op voor de Tourstart in Rotterdam. “Daar mocht ik ook Fabian Cancellara begeleiden. Een prachtrenner. Omdat hij won zaten we vervolgens wel drie uur bij de dopingcontrole.”

 

350 hekken

Hij wil wel onderstrepen dat hij het niet alleen doet. “We doen dit met een hele ploeg. De jongste is twintig en Harry van de Kerkhof is met tachtig jaren de oudste. Iedereen doet het graag en neemt er zelfs voor vrij.” De werkploeg bouwt nog jaarlijks de koersen in Hendrik-Ido-Ambacht (waar hij woont en ooit voorzitter was), Rijsoord, de Roparun in Barendrecht en dus in Alblasserdam.

“We zetten bij de Paardenmarktronde liefst 350 hekken neer en beginnen al om vijf uur ’s ochtends. De gemeente werkt ook altijd fantastisch mee. En na afloop gaan we meteen door met afbreken.” Het besef dat het zomaar afgelopen kan zijn is wel doorgedrongen. “Ik ben dolgelukkig dat ik die rondes nog steeds kan doen.”

 

Dit interview verscheen eerder in de Klaroen van 17 juni.