Jens van den Dool maakt status waar

Jens van den Dool 2024

ALBLASSERDAM – Op sublieme wijze wist Jens van den Dool de zege in de Paardenmarktronde van Alblasserdam binnen te hengelen. De Nederlands kampioen elite zonder contract rondde een lange solo fraai af. Bij de dames won Tessa Dijksman een tweede keer. Arian Oosthoek primeerde met de bloemen in de sportklasse.

Het rood-wit-blauwe tricot om zijn schouders bracht verwachtingen met zich mee en die maakte Jens van den Dool meer dan waar. Na de tweede plaats van vorig jaar greep de Hoogbloklander voor het eerst de winst in Alblasserdam. Daar was een lange solo voor nodig.

“Het was niet mijn bedoeling om alleen te gaan”, lachte de laureaat. “Ik hoopte dat er meer volk mee zou springen. Dat gebeurde niet. Omdat ik weet dat ik niet snel stil val ben ik maar doorgereden. Dat was flink afzien. Gelukkig wisten mijn teamgenoten het daarachter af te stoppen.”

 

Afstopwerk

Dat afstopwerk zorgde voor een hoop frustratie bij achtervolger Quinten Veling. “Het was verschrikkelijk. Ik probeerde de gang erin te houden, maar de koers werd doodgelegid door de ploeggenoten van Jens. Begrijpelijk natuurlijk, maar voor mij heel vervelend. Ik kon er niet van genieten. Dat ik hier dan nog derde word vind ik wel prachtig.”

Ruben van de Randeraat klom nog net voor Veling op het podium. “Het was volle bak koers achter Jens. Ik probeerde het nog één keer voor die tweede plek en gelukkig wist ik het vol te houden. De tweede helft van mijn seizoen is goed begonnen. Hier ben ik tevreden mee.”

Tevreden was ook de vermoeide Van den Dool. “Maar ik voel me niet popiejopie meer. Nu goed herstellen en kijken hoe het morgen gaat.”

Casper van der Wulp eindigde in ‘zijn’ Alblasserdam op een verdienstelijke achttiende stek.

 

Eerste punch

Bij de dameswedstrijd wist een groepje van vier zich in het tweede deel los te weken. Tessa Dijksman, Selena Bas, Patricia Nuyens en Noor Smit spurtten uiteindelijk om de zege, waarin eerstgenoemde de rapste bleek. Na winst in Alblasserdam in 2022 mocht ze opnieuw op het hoogste treetje stappen.

“Het gaat dit jaar niet zo makkelijk”, erkende de winnares. “De vorm is wisselend maar vandaag had ik een hele goede dag.” De Nieuw-Lekkerlandse Bas baalde omdat ze haar sprint niet goed kon benutten. “Mijn eerste punch is het best, maar ik zat vanuit de bocht te kort achter de koersauto om die vol in te zetten. Ik had het geloof dat het kon dus ik ben toch wat teleurgesteld”

Nuyens was blij met haar derde plek. “Het was behoorlijk zwaar. Ik probeerde me een beetje te sparen voor de finish maar kreeg alsnog kramp in mijn kuit tijdens de sprint.”

 

Zinderende slotronde

Hij probeerde het al eens bij de elite, maar winnen in Alblasserdam lukte nu pas. Wel in een treetje lager tussen de sportklassecoureurs. In een zinderende slotronde trok Arian Oosthoek aan het langste eind.

“Flip Alkemade was even weg, maar Jeroen Bijnagte ging eroverheen en ik kon net aanhaken”, glunderde Oosthoek. “Iedereen ging volle bak. Dan weet je dat Jeroen rap is aan de meet. Gelukkig wist ik toch nog mijn eerste zege in Alblasserdam te pakken.”

Bijnagte, de laatste jaren podiumkandidaat in het Damdorp en winnaar in 2022, vond het lekker draaien. “Het was kat en muis. Ik gleed helaas een beetje weg in de laatste bocht waardoor ik niet snel op gang kwam.”

Alkemade had vrede met zijn derde plaats. “Dat was voor mij vandaag het hoogst haalbare. In Barendrecht (waar hij won, red.) waren de benen beter.” Zijn alles of niets poging in de laatste ronde leverde een podiumplek op. Daarmee bleef hij nipt Patrick Somsen voor die zijn huzarenstukje van 2023 niet kon herhalen.

IMG-20240724-WA0019 IMG-20240724-WA0031 IMG-20240724-WA0010

 

 

Bekijk de volledige uitslagen op de site van de knwu.

Bij deze wil het Wielercomité van de Paardenmarktronde alle fantastische vrijwilligers en het uitzinnige publiek hartelijk danken. In 2025 vindt de 64e Paardenmarktronde van Alblasserdam plaats op woensdag 23 juli.

Tot dan!