Piet Erkelens: “Het was een schitterende tijd”

Overview

Foto door Dirk Werkman

Piet Erkelens denkt met veel plezier terug aan zijn periode van liefst vijftien jaar waarin hij in het wielercomité van de Paardenmarktronde van Alblasserdam plaatsnam. Van het ene verhaal valt hij, ondersteunt door zijn vrouw Nel, in het andere. Hieronder volgt slechts een selectie daarvan.

Zijn ogen beginnen te twinkelen bij de gedachten aan ‘die goeie ouwe tijd’. “Na achttien jaar werd de wielerronde in het dorp niet meer georganiseerd. We zaten zo eens met Arie Ooms en Jan Versluis van de vakbonden bij elkaar en dachten: we hebben iets gemist en daar moet wat aan worden gedaan.”

Ter plekke maakten zij de afspraak om diverse mensen te bellen. Een jaar later vormden Bert Bakker, Piet Blokland, Arie Ooms, Jan Versluis en Piet het nieuwe comité. Met behulp van de Dordtse wielervereniging De Mol konden ze weer een wielerronde organiseren. “Er was alleen één probleem”, weet Piet nog. “Hoe kwamen we aan geld?”

Er werd contact gezocht met iemand van de krant Het Vrije Volk en op die manier kon het comité genoeg bij elkaar krijgen. Na twee jaar samenwerken konden ze zichzelf bedruipen. Later werd het comité aangevuld met Meri Blokland en René Polderman.

Klimmetje

De start/finish was in die tijd op dezelfde plek als nu: op de kruising van de Van Eesterensingel en de Plantageweg. “Toen kwam ik met een heel stom idee. We moesten een klimmetje hebben. We zouden de Plantageweg op en af rijden. Iedereen was voor.”

Er moest ook een nieuwe start/finish komen. Deze kwam op de Randweg ter hoogte van de patatzaak. “Dan zat ik een avond tevoren, terwijl het verkeer voor me werd gereguleerd, de streep op de weg te schilderen.”

Op zich vonden de renners het mooi om dat klimmetje op te rijden maar er kwam ook veel kritiek. Ze moesten bovenop keren en kwamen bij de passage om de verkeerszuil volledig stil te staan. “We hebben het twee jaar gedaan maar voor dat draaipunt hadden we geen oplossing. Zodoende zijn we terug gegaan naar de huidige plek.”

In die tijd was het maken van een programmaboekje een heel werk. De drukker leverde alles af in dozen maar vervolgens moest het worden uitgesorteerd en op de juiste wijze worden geniet. “Na zo’n avond kon je geen nietje meer zien. Daarna gingen we op diverse avonden de boekjes verkopen. Dat liep goed hoor, we haalden er een mooi bedrag mee binnen.”

Gastvrouw

Zijn vrouw Nel was uiteraard ook altijd paraat. Ze werd gastvrouw en dronk zo menig kopje koffie met de diverse burgemeesters. Tevens kwamen beroemdheden voorbij zoals schaatscoach Ab Krook, die eens de schaatsploeg van de dames meenam om in het Damdorp te starten. Keetie Hage reed mee en ook, voor de oudere toeschouwers misschien wel bekend, ‘Dolle’ Dries van Weije.

“Na vijftien jaar was het mooi geweest”, vertelt Piet. “Nadat ik gestopt was vroeg het comité me om als voorrijder aan te schuiven. Toen won Leontien van Moorsel en kwam ze naast me zitten in de auto met open dak voor de ereronde. Het was een schitterende tijd.”

Bij deze editie is Piet Erkelens de eer gegund om de sportklasse in gang te schieten.

Dit interview verscheen eerder in de Klaroen.